De eerste maand van het jaar, brengt een frisse start en een gevoel van vernieuwing, transitie en hoop met zich mee. Terwijl de wereld het oude jaar achter zich laat, omarmt januari de belofte van nieuwe mogelijkheden en kansen. Het is een tijd van reflectie, waarin mensen vaak terugkijken op het afgelopen jaar en doelen stellen voor de toekomst.
In sommige delen van de wereld staat januari ook bekend als de "maand van de opgeruimde kasten", waarin mensen hun huizen organiseren en onnodige spullen wegdoen om letterlijk en figuurlijk ruimte te maken voor nieuwe ervaringen.
Voor mijn man die graag in de bossen fotografeert betekent dit thuiskomen met een rode neus en bevroren oortjes.
In de Chinese kalender heeft januari een bijzondere betekenis, omdat het de overgang markeert naar een nieuw jaar volgens de Chinese zodiak. De Chinese kalender is gebaseerd op de maanstanden en de cyclus van twaalf dierentekens. Elke twaalf jaar herhaalt zich een cyclus, waarbij elk jaar wordt geassocieerd met een bepaald dier uit de Chinese dierenriem.
Januari valt vaak samen met het Chinese Lentefestival, ook bekend als het Chinees Nieuwjaar.
Het Lentefestival is een tijd van vreugde en hoop, familiebijeenkomsten, feesten en traditionele rituelen waar huizen worden versierd en vuurwerk afgestoken om boze geesten te verdrijven en geluk en voorspoed aan te trekken.
Elk jaar staat in de Chinese zodiak in verband met een specifiek dier, zoals de Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. Elk dier wordt geassocieerd met bepaalde persoonlijkheidskenmerken en voorspellingen voor het komende jaar.
Mensen die geboren zijn in het jaar van een bepaald dier worden verondersteld enkele eigenschappen van dat dier te delen. In China wordt nieuwjaar op 10 februari ingeluid als het jaar van de draak.
In de Chinese cultuur wordt januari niet alleen gezien als het begin van een nieuw jaar, maar ook als een tijd van hernieuwing, waarbij men zich richt op het verbeteren van persoonlijke en familierelaties, het afsluiten van onafgewerkte zaken en het verwelkomen van positieve veranderingen in het komende jaar. Het is een maand doordrenkt met traditie, symboliek en de viering van de cyclus van het leven volgens de Chinese kalender.
In de maand januari, waar lage temperaturen vaak overheersen, bieden warme dranken troost en comfort. Theeën en kruideninfusies kunnen niet alleen helpen om op te warmen, maar ook om het immuunsysteem te ondersteunen en een gevoel van welzijn te bevorderen.
Welke theesoorten en kruiden voor januari:
Een hemels lekkere thee uit de Nepalese theetuinen die op een hoogte van 1800 tot 2100 meter boven de zeespiegel bloeien. Over het algemeen staat de thee bekend om zijn delicate en bloemige aroma's, vaak vergezeld van fruitige en kruidige ondertonen. Een echte topper onder de theesommeliers.
Kamille staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het is een perfecte keuze voor januari, omdat het kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Daarnaast kan kamillethee ook helpen bij het verlichten van milde verkoudheidssymptomen.
Kaneel heeft een verwarmend effect met een vleugje zoetheid. Kaneelthee kan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van de algehele gezondheid.
Echinacea staat bekend om zijn immuun stimulerende eigenschappen. Een tisane met echinacea is een goede keuze om je afweersysteem te ondersteunen tijdens het soms gure weer in januari.
Bij het genieten van deze theeën en kruideninfusies in januari, kun je ook overwegen om rustige momenten voor jezelf te creëren. Neem de tijd om te ontspannen, te reflecteren en jezelf te verwennen met een warme kop thee te midden van de winterse dagen.
Reactie plaatsen
Reacties